Първи стъпки в Linux

Delta.BG

първи стъпки в линуксАко имате собствен VPS сървър или планирате да купите, ви препоръчваме да се запознаете с някои от основните Linux команди, които биха улеснили работата ви занапред.

Спомняте ли си, че ви запознахме с един от начините, по които може да влезете във вашия сървър? Ако не - припомнете си от този текст "Как се влиза във VPS сървър", за да сте готови за първия урок по основните команди в Linux.

Ако вече разполагате с VPS сървър или сте решили да купите, е препоръчително да се запознаете и с няколко базови команди, за да работите по-лесно. Те не са задължителни, но със сигурност ще ви бъдат от полза.

1. ls (List Directory Contents)

Това е първата команда, която е добре да ползвате след вход. Чрез нея ще можете да разгледате файловете и директориите на вашия сървър.
Можем да ви препоръчаме да използвате командата "ls -la", която ще ви покаже всичко в long формат както и скритите файлове. Така нищо няма да ви убегне.

2. cd (change directory)

След като вече сте разгледали какви директории имате е време и да се преместите в тях. Посредством тази команда ще можете да извършите това. За примерно посочваме:

cd /home

Ако сте запознати с точни път до определена директория можете да го използвате в началото като:

cd /home/admin/public_html/

В случай, че желаете да се върнете в предишна директория може да използвате:

cd ..

При въвеждането единствено на "cd" ще ви върне в главната директория за потребителя ви.

3. mkdir (Make directory)

С тази команда ще можете да създадете нова директория. Синтаксисът ѝ е следният:

mkdir Example

Така ще създадете папка "Example".

4. cp (copy)

Чрез тази команда ще можете да копирате файл от една директория в друга. Споделяме пример:

cp /home/admin/public_html/index.php /home/test/public_html/

Както се вижда копираме файла "index.php" от една директория в друга.

5. mv (move)

След като копирахме файл, трябва да знаем и как да го преместим при необходимост. Посредством "mv" можем да извършим това действие, като синтаксисът е подобен на копирането:

mv /home/admin/public_html/index.php /home/test/public_html/

Е, вече ви запознахме с някои от базовите команди в Linux. Това беше първа част от поредицата ни статии, в които ще ви запознаваме с полезни за вас команди.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.