Platform as a Service

Delta.BG

Как да използваме Platform as a service?Platform as a Service (PaaS) е един трите модела на cloud computing, който предоставя платформа и среда на разработчиците, за да създават приложения чрез интернет. Тази технология е най-предпочитана от корпоративни клиенти, софтуерни и уеб разработчици, защото предоставя чудесна среда, където да изградят своите приложения или уеб страници, а след това и да ги тестват.

Научите повече за това какво представлява As-a-service модела и видовете облачни услуги днес

Защо PaaS?

PaaS ще ви позволи да изградите нужните ви приложения от предоставени от страна на доставчика инструменти. Важно е да отбележим, че едно сериозно предимство на PaaS е, че липсва всякакъв излишен софтуер - наличните инструменти за използване могат да бъдат зададени предварително и така ще можете да използвате само това, което ви е необходимо. В тези системи могат да бъдат налични и опростени пакети, а така само с няколко клика, ще имате готови web приложения.

Всичките пакети с приложения се предоставят и се поддържат от доставчика, който се грижи затова те да бъдат обновявани редовно до последните налични стабилни версии. Той може да помогне и на разработчика, като го насочи коректно към приложение, което би било най-добро за реализирането на първоначалната идея от страна на клиента.

Какво получавате при PaaS?

1. Операционна система
2. Server-side scripting среда
3. Database среда
4. Сървърен софтуер
5. Поддръжка
6. Място за съхранение на данни
7. Интернет достъп
8. Средства и инструменти за дизайнери и разработчици
9. Хостинг

Предимства на PaaS

1. Липсва нуждата от инвестиция във физически сървъри. Вие наемате виртуални ресурси чрез cloud инфраструктурата и не е нужно да инвестирате допълнителни средства във физически сървъри. Това означава, че крайната цена ще бъде по-ниска и ще може да се фокусирате единствено над дейността по изграждането на приложенията

2. Достъпна за всички. Даже ако не сте напреднал програмист можете да използвате тази услуга. Във включените пакети можете да намерите готови системи като Wordpess, която не изисква високи програмни познания, за да изградите вашата Интернет страница.

3. Гъвкавост. Вие сами избирате какво да инсталирате и какво не и по този начин няма да имате стотици ненужни приложения, а само тези, които пожелаете.

4. Адаптивност. Може да поискате нетрадиционни приложения, които доставчикът ви да включи в пакета, който  ви предоставя.

5. Достъпност. Можете да използвате услугата чрез web браузъри, а това означава, че хора от различни места могат да имат нужния достъп за работа и развитие на интернет страницата ви.

6. Сигурност. Вашите данни са защитени допълнително с поставените защити на физическите сървъри в центровете за данни/ дата центрове. Освен това, може да се извършват и допълнителни backup архиви на съдържанието.

В обобщение можем да кажем, че PaaS е идеално решение за всеки разработчик, който стартира изграждането на нов проект или има вече готов.

Днес ви запознахме с PaaS, един трите модела на cloud computing, a  другите два - IaaS, при който се предоставят ресурси чрез интернет във вид на виртуален hardware и SaaS, при който доставчикът на услугата предоставя софтуерно решение на потребителя чрез интернет, ще разгледаме в следващите ни статии.

Delta.BG

Delta.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Delta.BG.

Абонирайте се за Delta Cloud бюлетин

Абонирайте се за бюлетина на Delta Cloud, за да получавате ексклузивни оферти, актуални новини, статистики и ценна информация за облачните технологии, информационната сигурност и услугите, които предлагаме.